Fogyatékkal élők kezelése

2023.04.28

Borzalmasan nehéz helyzetet jelent, mivel egyrészt fizikailag korlátozottak, ugyanakkor a fogyatékkal élők többsége ezzel párhuzamosan valamilyen értelmi fogyatékossággal is él, valamint társul hozzá mentális zavar.

"Az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja;"  

Maslow szükséglet hierarchiájából kiindulva amíg az első részeken a hiányállapotok vannak, a felsőbb rétegek a piramison már fejlődést kínáló lehetőségek. A fogyatékkal élők személyiségfejlődésében azért is keletkezik rés, mert sok esetben a Maslow piramis alján lévő hiányállapotokkal küzdenek, például alapvető fiziológiai szükségletek kielégítése nem megy segítség nélkül vagy a biztonságot nem élik meg, hiszen testi adottságaik nem teszik lehetővé, hogy veszélyhelyzetben megfelelően cselekedjenek, például elfutni, megvédeni magukat egy támadásban stb. 

Ehhez kapcsolnék olyan esetet, amely során idős nénivel foglalkoztam, aki nem volt ugyan fogyatékkal élő, azonban koránál és legyengült fizikai állapotánál fogva ágyban fekvőként élt és rettegett az éjszakától, pontosan azok okok miatt, amiket az imént lejegyeztem. Mi történik, ha tűz üt ki? Ez volt minden éjjel a félelme szegénynek és nem mert aludni, virrasztott, hogy segítségért tudjon kiáltani. 

Visszatérve a fogyatékkal élőkre, kutatások és személyiségtesztek támasztják alá, hogy gyakori az állapotukhoz tartozó pszichotikusság, amely főként a férfiaknál magasabb, csakúgy, mint az, hogy extrovertáltak. 

Mivel küzdenek meg a hiányok miatt? Példának okán a csökkent értékűségükkel. Sok esetben nehezebb velük dolgozni, mert figyelmük nehézkesen fenntartható, van bennük neheztelés, harag. Ezekkel az érzésekkel hatékonyan lehet foglalkozni terápiás kereteken belül pszichológussal/pszichiáterrel.

Fogyatékkal élők jogai: A fogyatékossággal élők legfontosabb jogai: bevezető (europa.eu) (keressen rá a böngészőben)



Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el