Kventiax a jó barátunk? Demencia és egyéb zavarok kezelése

2023.04.06

A cím kicsit megtévesztő. A kventiax (antipszichotikum) hű barátja lehet azoknak az ápoltjaimnak, akik szorongásos zavarokkal, kóros kialvatlansággal küzdenek, önkárosító magatartásuk van. Ugyanakkor csavar a dologban, hogy demensek is többségében. Tudomásom szerint nem a legjobb párosítás demens betegnek ezt adni, ellenpélda mégis akad bőven. 

Milyen önkárosító működése lehet egy demens betegnek? Pl. nem méri fel helyesen a korlátait, fizikai erejét, nem figyel eléggé oda és elesik vagy megvágja magát, akad aki szánt szándékkal ártani akar!!!!!! magának. 

Most egy nyolcvanas éveiben járó, szintén önkárosító hajlamú bácsival van dolgom. 

A családdal és a szakmai stábbal arra jutottunk, hogy alapvetően a 24 órás szolgálat a biztonság megteremtését jelenti, emellett folyamatos figyelmet, de hagyjuk/hagyom, hogy ameddig és amennyit tud, azt maga tegyen meg. Jár és kel, önállóan tevékenykedik, de fokozott figyelmet igényel, mert szökik és időnként esik. 

Meglátjuk, hogy lehet e együttműködésre bírni valamely készségfejlesztő programban. Tyúkokat imád etetni :-))) 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el