Változások az otthoni betegápolás szabályait illetően

2021.07.14

Jómagam a jelenlegi képzettségemmel és tapasztalatommal egy állami intézményben -szakápolói és célzott egészségügyi végzettség hiányában- segédápolóként vagyok foglalkoztatható.

Ez azt jelenti, hogy házi betegellátás, ápolás kapcsán vannak feladatok, melyeket szakképzett társaimmal ellentétben én nem végezhettem el, ilyen pl. a katéter felhelyezése és az infúzió bekötése.

Az előírások változtatásának értelmében ma már szakápoló SEM köthet be infúziót, erre kizárólag orvos, valamint szakellátási intézmény látogatója, szakszolgálat kiérkező munkatársa jogosult.

Ez annyiban érinti a gondozók munkáját, hogy az eddigiekben jelentős anyagi megkülönböztetés csökkenni fog. 

Ez egy szakápoló számára természetesen visszaesés, míg a szakmájukat megfelelő szinten képviselő de csak gondozónak minősített munakerő közelebb kerül a megfelelő bérezéshez. 

A magánúton történő megkeresések és a 24 órás ellátás, valamint úgynevezett kijárós gondozás árai is stagnálhatnak vagy kevésbé lesznek a megállapodást illetően relevánsak, hogy az ellátni kívánt személyt ténylegesen szakápoló látja el vagy képzett de nem szakembernek minősülő gondozó. 

A gyakorlatban a mai napig vannak orvosok, akik írnak fel sóoldatot, de a bekötéshez nem nyújtanak segítséget, erre a család tud kérni a szakszolgálattól ápolót.

A 20/1996. (VII. 26.) NM rendelet az otthoni szakápolási tevékenységről rendelkezik erről.
Az otthoni szakápolás a biztosított otthonában vagy tartózkodási helyén, kezelőorvosának rendelésére, szakképzett ápoló által végzett tevékenység. 

Szakápolási feladatokat az az ápoló láthat el, aki rendelkezik az alábbi szakképesítések valamelyikével:
a) diplomás ápoló vagy más egészségügyi főiskolai végzettséggel rendelkező személy, amennyiben ápolói szakképesítése és ápolásban szerzett legalább 3 éves gyakorlata van,
b) ápoló (OKJ 60 4 3210 12 1 0 04),
c) szakápoló.
Orvos által előírt
a) gyógytornát egészségügyi főiskolai végzettséggel rendelkező gyógytornász,
b) ultrahang- és elektroterápiás kezelést fizioterápiás asszisztens és/vagy gyógytornász,
c) beszédterápiát logopédus végezhet.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el